Noszą aparat ceramiczny przede wszystkim należy uważać na produkty twarde jak orzechy czy inne tego rodzaju przekąski.
Aparat ceramiczny jest wykonany z specyficznej materii, która mogłaby zostać uszkodzona na wskutek zjedzenia pewnych, niewskazanych produktów.
Produkty wywołujące próchnicę – zawierające cukier!
Produkty barwiące, jak kawa czy wino.
Jednakże nie ma rzeczy niezastąpionych! Nawet nasze największe żywieniowa przyzwyczajenia można zmienić.
Ponadto w czasie leczenia ortodontycznego unikaj twardych, żujących, chrupiących i lepkich potraw. Aparat ceramiczny mógłby zostać uszkodzony, dlatego w czasie spożywania pewnych produktów należy zachować szczególną uwagę, bądź z nich zrezygnować.
Należą do nich:
Twarde pieczywo
Twarde mięso
Batoniki czekoladowe
Twarde Cukierki
Lepkie masło orzechowe
Gumy do żucia
Prażona kukurydza
Orzechy
Zamiast tego spożywaj:
Miękkie mięso
Warzywa gotowane na parze
Miękkie owoce (np. Kiwi, mandarynki, melon itp.)
Jajka
Kukurydzę (z puszki)
Jabłka czy marchewki (o ile pokroimy je na małe kawałki)
W czasie terapii ortodontycznej odbywającej się przy pomocy tradycyjnego aparatu stałego (metalowego), także należy zachować ostrożność. Ważne, aby starać się zwracać uwagę na twarde i lepiące produkty wypunktowane powyżej. Klamerki mogą ulec pęknięciu bądź odklejeniu. Szczególnie w czasie żucia produktów twardych. Nie zaleca się także żucia gumy, gdyż z łatwością „oblepia” druciki. Jej usunięcie może okazać się żmudnym i niezmiernie problematycznym procesem.
Przede wszystkim zapraszamy do zapoznania się z naszą stroną na Facebooku – KLIK
Więcej informacji na temat terapii ortodontycznej SmileLine – KLIK