Oczywiście od czasu do czasu takie smakołyki nie powodują znacznego uszkodzenia zębów i ogólnego stanu zdrowia. Ale co, jeśli te przysmaki staną się Twoimi porannymi słodkimi, rytuałami?
Kawa i pączki: czy to dobry duet?
Oddzielne regularne spożywanie kawy i pączków może prowadzić do długotrwałego uszkodzenia zębów i dziąseł. Jako kombinacja, ten duet stwarza jeszcze więcej problemów! Po pierwsze!
Pączki są wypełnione cukrem, który może zwiększyć ryzyko rozwoju zarówno ubytków, jak i zapalenia dziąseł.
W porównaniu do innych podstawowych artykułów śniadaniowych, zawierają aż pięć razy więcej cukru.Niektóre mieszanki kawy zawierają również dużą ilość cukrów, które mogą uszkodzić zębom negatywnie wpłynąć na Twoje zdrowie. Poza tym kawa może odbarwić zęby. Co gorsza, nie można po prostu usunąć tych plam poprzez szczotkowanie i płukanie, ponieważ garbniki mają tendencję do przyklejania się do powierzchni szkliwa.Picie kawy to również namnażanie się bakterii w ustach. Te mikroorganizmy z kolei wytwarzają szkodliwe chemikalia, które uszkadzają szkliwo zębów.
Czy istnieje sposób na delektowanie się pączkami i kawą przy jednoczesnym minimalizowaniu ich skutków ubocznych?
Spożyj je tak szybko, jak to możliwe. Staraj się nie delektować smakiem zbyt długo. Po prostu – ugryź, popij i połknij. Niech Twoje zęby nie „kąpią” się długo w cukrze zawartym w produktach.